Miten yhdistää monikulttuurisuus, tapakasvatus ja uskonto yhteen ilmiöön opetuksessa?

Vesisotaa uskonnontunnilla!

Ei todennäköinen ajatus, ainakaan vanhassa koulumaailmassa. Uuden opetussuunnitelman myötä opettajia kannustetaan yhdistämään opetuksessa käytännöllisiä ja teoreettisia näkökulmia niin sanotun ilmiöoppimisen avulla. Uskonnolliset juhlat ovat vaikuttava tapa yhdistää monikulttuurisuuskasvatus, tapakasvatus, uskonto ja halutessaan jopa maantiede yhteen ilmiöön.

Keskustelemme uskonnollisista juhlista ensi viikon torstaina (27.10.) Helsingin Kirjamessuilla. Jos olet tulossa messuille torstaina, kannattaa suunnata klo 12 kohti Minna Canth -lavaa. Keskustelua kannattaa tulla seuraamaan myös oppilaiden kanssa. He saavat keskustelusta näkökulmia siihen, miten erilaisia tapoja heidän omilla luokkakavereillaan on. Varsinkin monikulttuurisilla asuinalueilla elävien lasten koulukaverit viettävät kuka joulua, kuka hanukkaa, kuka id al-fitria ja kuka vaisakhia.

Ja miten vesisota koulussa tähän liittyy?  Jos opettajalla riittää rohkeutta ja näkemystä, hän voi järjestää luokalleen tai koululleen buddhalaisen vesijuhlan. Buddhalaisenemmistöisissä maissa juhlaan kuuluu karnevalistinen vesisota, johon useimmiten otetaan osaa liikkumalla ulkona. Milloin tahansa voi saada märät vaatteet ilman ennakkovaroituksia.

Suomessa syksyistä juhlaa onneksi vietetään hillitymmin. Mutta mikä estää sinua kokeilemasta karnevalistisempaa tunnelmaa koulullasi? Viettämällä juhlaa voi pohtia sen mahdollista merkitystä, vertailla viettotapoja Suomessa ja vaikkapa Thaimaassa.

Miksi vesisota ei kuulu suomalaiseen juhlaan? Miten maantiede vaikuttaa juhlan viettämiseen? Mitä juhlan vietosta voisi oppia? Kuulostaako kaikkien vesisota kaikkia vastaan kaduilla reilulta? Miten suhtautuisit, jos joku yrittäisi ampua sinua kadulla vesipyssyllä? Olisiko suhtautumisessa eroa riippuen siitä, oletko Suomessa vai Thaimaassa? Miltä uskonnollisen juhlan viettäminen tuntuu, jos ei itse harjoita uskontoa?


Adventista ramadaniin -kirjan kirjoittajat keskustelevat ja vastaavat kysymyksiin uskonnollisista juhlista Helsingin kirjamessuilla 27.10. klo 12 Minna Canth -lavalla. Lähetä meille kysymyksesi etukäteen Facebookissa tai lähettämällä sähköpostia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s